Премини към основното съдържание

Рождество на Пресвета Богородица почетоха в Осиковица

Публикувано на: 08.09.2021 - 20:32
472
  
2
Храмов празник
Снимка: Правешки глас

Българската православна църква почита днес църковния празник за Рождеството на Пресвета Богородица. Това е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето.

По този повод в църквата "Св. Архангел Михаил" – Осиковица, архимандрит Константин /Вергов/, игумен на манастир „Свети Вмчк. Пантелеймон“ – Велики Преслав, отслужи Празнична литургия, подкрепян от колегиум „Осанна“ от София.

В 12.30 часа бе отслужен и Водосвет и благословена постната храна, приготвена за празника - питка, боб и риба с гарнитура от картофи.

При спазване на всички противоепидемични мерки /дезинфекция, маски и отстояние/ тя бе раздадена в специални съдове на присъстващите.

Днес е храмовия празник на древния манастир „Рождество Богородично“, намиращ се в местността „Манастирски ливади“ над селото. Там архимандрит Константин също направи Празничен Водосвет.

Организатор и спонсор на празника бе иподякон Емил Дангов.

 

Източник: Правешки глас

Галерия / 4 Снимки

Коментари

  1. Добавен от: Анонимен на 9 Септември, 10:30

    Много хубава традиция. Поздравления, че я спазвате в Осиковица!

  2. Добавен от: Анонимен на 9 Септември, 13:09

    Такива традиции ни опазиха във времето.

Добави нов коментар

© 2021, Правешки глас. Всички права запазени.