Премини към основното съдържание

Електронното преброяване ще ви отнеме само 5 минути

Публикувано на: 06.09.2021 - 11:43
547
  
1
Преброяване на населението
Снимка: Българска стопанска камара

Електронното преброяване на населението и жилищния фонд у нас започва на 7 септември и ще продължи до 17 септември. За целта от Националния статистически институт разкриват и телефонна линия за въпроси и уточнения по попълването на преброителните карти.

Ето какво обясни Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ:

Попълването става с регистрация, с валиден документ, ЕГН и три имена. След като човек се регистрира, може да влезе в нашата системата на НСИ /Национален статистически институт/ и да попълни анкетната карта. Информацията за жилището се отнася за това дали е изолирано, с каква енергия готвим и други детайли. Очакваме да получим информация дали жилищата са достъпни за хората с увреждания.

За попълването на картата не е нужно да се вадят някакви документи. Информацията е изключително ценна - важно е да научим какви сме и как живеем. Тази информация се ползва за различни политики в последствие. Различни еврофондове ползват информацията, например за регионални политики и не само.

Може да се попълва от всякакво устройство, няма ограничение. Електронното преброяване ще ограничи значително контакта между преброителите и преброяваните лица. На предното 65% от хората, живеещи в София, са се преброили електронно. По принцип това е задължително, посочено е в закон, който предвижда и глоба от 160 лв. за тези, които отказват.

Броим хората на територията на страната, които трайно пребивават у нас. Всички, които са на работа в чужбина, те се броят като население на страната. Нека хората коректно да попълват информацията. Целта на преброяването е да се установи реалният брой на хората, ползващи дадени услуги.

На преброителите се заплаща на преброен обект, за жилище, за лице. Заплащат се конкретни цени и всеки включил се знае за каква сума става въпрос. Преброителите са снабдени с маски и дезинфектанти. Всеки преброител трябва да има служебна карта, а ако някой се съмнява в него, всеки може да се обади на нашия кол център. Данните са защитени, системата е защитена. Първите данни, които ще предоставим, ще са ясни в края на ноември или началото на декември.

Източник: DNES.BG

Коментари

  1. Добавен от: Анонимен на 6 Септември, 14:00

    дано е по-добро от електронния сертификат.

Добави нов коментар

© 2021, Правешки глас. Всички права запазени.