Премини към основното съдържание

46-ят Парламент положи клетва

Публикувано на: 21.07.2021 - 13:20
298
  
2
Новият парламент
Снимка: БГНЕС

Мика Зайкова, най-възрастният народен представител, откри 46-ят Парламент с думите:

Конфронтацията и омразата са път за никъде. И най-тежкият диалог е път към някъде и не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо.Народът ни каза, че иска промяна и това излезе от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат, народът ви гласува сериозно доверие, а това е и отговорност. Разчитам и на разума на колегите, които са били вече в парламента и които искат да работят за просперитета на България. Второто важно нещо, което суверенът каза е, че не дава мнозинство на нито една партия, това означава, дами и господа, работете заедно за мечтите на страната, а мечтите трябва се сбъдват.

Ето какво казаха другите:

Румен Радев, Президент на РБългария: "Задачите и послания са същите, както преди три месеца. България не може да си позволи да пилее повече историческо време, трябва да имаме кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа. В момента, в който Народното събрание се конституира, ще стартира процедурата по консултации“. Относно доклада на ЕК за състоянието на правосъдната система, той коментира: „Тревожните констатации и от страната, и от чужбина за състоянието на провосъдната система, за корупцията, трябва да доведат до промени".

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН: Според нас този парламент е по-близък до действителността и това, което иска българският народ. Ние ще предложим кабинет и ще проведем разговори за политиките, които трябва да се приемат. Не мисля, че имаме разлики с останалите партии. Така че в следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяната на държавата, а не за постове и позиции, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет“.

Христо Иванов, лидер на ДБ: „България е в криза и най-очевидното изявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно управление, което да се ползва с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула как да формираме управление, а страната има важни задачи. Трябва да започне максимално бързо изработването на бюджета, който да е на промяна и в него трябва да се заложи и плана за възстановяване. Трябва да се намери възможност за актуализиране на пенсии, за обновяване на здравеопазването, за социални политики за отглеждането на деца. Приоритет за ДБ е продължаването на реформата в изборното законодателство, така че да се елиминира лобизмът“.

Мая Манолова: "Волята на хората на тези избори беше кристално ясна. Те очакват от формациите на протеста, да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване и модернизация на България след десетилетие на застой. Те очакват и да подкрепим и сформираме и застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити. "Изправи се.бг. Ние идваме!" са готови на разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България" за подкрепа на правителство, което да е подчинено на дневния ред на българските граждани".

Корнелия Нинова, лидер на БСП: "По волята на народа имаме силно фрагментирано НС и за да работи е нужен диалог, а за съжаление той не съществува и е предварително миниран с условия - протестни срещу партии на статуквото, а това е грешка. ИТН се отказаха да са протестна партия и казаха, че са антисистемна, но вие вече сме системна партии, за втори път сте в НС и това ви прави част от политическата система. Най-голямото предизвикателство е да съградим нов модел на управление, който да е справедлив. Сега се изисква диалог между държавници, разум, а не популизъм за решения с грижа за хората".

Цвета Караянчева: "Ще ми бъде интересно да проследя от друга позиция какво се случва в парламента. Надявам се, че ИТН няма да намалят броя на парламентарните комисии, както заявиха, че искат да направят. Новият парламент не бива да повтори действията на предишния, който прие само "един нескопосан Избирателен кодекс".

Десислава Атанасова: "ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят една неолиберална програма, чиито акценти са приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век“.

Кирил Петков, служебен министър на икономиката: "Важно е да се излъчи стабилно правителство, което да продължи курса на промяна - хем ревизия, хем прозрачност, хем надежда на всички, които искат да видят България да се движи в различна посока"

Ива Митева, председател на 45-то НС: „Има надежди и се надявам да се избере кабинет. Председателят на НС може да бъде компромисна фигура, не е задължително да е от най-голямата политическа сила. Необходимо е да се работи за нов Правилник за работа на Народното събрание“.

 

 

 

 

 

 

Източник: новините днес

Галерия / 10 Снимки

Коментари

  1. Добавен от: Анонимен на 21 Юли, 15:02

    Ще ги видим и тия. Дано са по-успешни. Омръзнаха ни избори и лъжи.

  2. Добавен от: Анонимен на 21 Юли, 20:35

    Все по-зле ще става!

Добави нов коментар

© 2021, Правешки глас. Всички права запазени.