Премини към основното съдържание

Шест премиери на Моцартовия фестивал в Правец

Публикувано на: 27.06.2020 - 14:34
151
  
0
Моцарт-фест 2020
Снимка: Правешки глас

Събитието посреща почитателите си от 21 до 23 август

XVI издание на Моцартовите празници в Правец ще зарадва публиката с подбрани шедьоври от световната и българската класика и с 6 премиерни заглавия, повечето създадени специално за фестивала.

Фестивалът вдига завеса на 21 август с реверанс към най-малките и техните родители. За тях премиерно ще звучи детския мюзикъл "Пепеляшка" с участието на 50 деца от вокална група "Бон-бон". Музиката на песните е специално написана от Борислава Танева, с която "Бон-бон" си сътрудничат още от самото си създаване преди 25 години. В спектакъла участват още Струнен  квартет “КласикАрт“ и Сара Чакърова – перкусии. Във времето на онлайн комуникациите, които стават все по-важен фактор за  формирането на детското съзнание, ние не забравяме, че има нужда и от приказното „Имало едно време”.

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет „Филхармоника“ на 22 август в съботното матине. Произведенията са  обединени от почитта и възторга на един гений към друг. Струнен квартет „Филхармоника“, в чийто състав влизат водещите музиканти на Софийска филхармония Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова (помощник-концертмайстор), Милена Златарова (първа виола) и Иван Лалев (концертмайстор на виолончелите) ще представят интерпретации на високо ниво в изисканата зала „Правец“ на “RIU Pravets Golf & SPA Resort”.

Чаровната „първа дама“ на българския фолклор Ваня Монева ще се срещне със своите почитатели в традиционната „Среща с автограф“ в съботния следобед. Маестра Монева ще разкаже своята гледна точка за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата на сцената.

Същата вечер Моцартовият фестивал ще представи най-младия роден оркестър Drop Down Community. Тринадесетте музиканти със средна възраст 26 години  са амбицирани да извадят класическата музика от статуквото ѝ на „музейно“ изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук. Кредото на Drop Down Community е, че в изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него.

Съботната вечер на Моцартовите празници продължава с експериментите. Специални гости на фестивала са "Ангел Заберски трио", които са подготвили втора част на своя много успешен проект „Малко нощна музика“. Програмата им синтезира два на пръв поглед несъвместими музикални жанра - класика и джаз. Както публиката ще усети, в пиесите, тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното - постига се убедителен нов синкретичен образ на добре познатата игра между утвърденото и новото.

С концерта "Музика в картини" ще завърши XVI-то издание на  „Mozart Festival Pravets 2020. Изумителните гласове на певиците от хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева ще озвучат сцената на площада пред община Правец.

Билетите за Моцартовия фестивал на цени от 15 и 20 лева ще бъдат налични в мрежата на Ивентим от 15 юни 2020г.

Всички гости на фестивала могат да се възползват и от атрактивните оферти на РИУ Правец Ризорт Голф и СПА, които можете да откриете тук: https://riupravets.bg/

Източник: Правешки глас

Галерия / 5 Снимки

Добави нов коментар

© 2021, Правешки глас. Всички права запазени.