Премини към основното съдържание

Пророк Илия доказа своята сила минути преди оброка в Правец

Публикувано на: 20.07.2021 - 21:43
13231
  
8
Илинденски оброк
Снимка: Правешки глас

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Така в ранния следобяд на Илинден над оброчището в местността "Арташа" се изсипа пороен дъжд. После грейна топло слънце и водосветът, отслужен от арх. Йоан и отец Илия, се състоя върху древната могила пред гранитния кръст.

Присъстваха – градоначалникът Румен Гунински, Председателят на ОС – Цветелина Владимирова, Секретарят на общината – Албена Петрова, ген. Бончо Бончев, който стопанисва земите около оброчището, Иван Донков –председател на БСП в Правец, Димитър Найденов, Христо Христов - Референта, общински съветници, много граждани.

Вкусната телешка курбан-чорба, осигурена от община Правец, бе приготвена по традиция от Иван Петков и Димитър Радков, със съдействието на служители от ДЦПЛУ - Правец. Тя бе предварително разпределена в специални съдове, за да не се струпват за дълго хора около казаните.

Свещениците благословиха храната, поръсиха множеството със светената вода и всяко семейство я отнесе в дома си, за да празнува на спокойствие.

 

 

 

Източник: Правешки глас

Галерия / 69 Снимки

Коментари

 1. Добавен от: Анонимен на 20 Юли, 22:08

  Много кофи, много нещо бря!!!!

 2. Добавен от: Петя на 20 Юли, 22:16

  Някои се бутаха като невиждали и взеха по 2 -3 кофи та за дтуги нямаше. Ама всичко е до възпитание.

 3. Добавен от: Анонимен на 20 Юли, 22:54

  Заради такива някои останахме без чорба! А имаше много!

 4. Добавен от: Тт на 20 Юли, 22:59

  Дошли съпруг и съпруга и се редят и двамата, като това което се дава е достатъчно за повече от двама човека, но не знам защо е тази алчност, дано чорбата да е стигнала за всички, да няма разочаровани.

 5. Добавен от: Анонимен на 21 Юли, 09:23

  In reply to by Анонимен

  Това е че има!

Добави нов коментар

© 2021, Правешки глас. Всички права запазени.