Премини към основното съдържание

Самодейци от НЧ „Заря 1895“ - Правец, участваха в спектакъла „Приказка за нашите общи традиции – театър и музика“

Публикувано на: 19.07.2021 - 15:04
781
  
2
на гости в РСърбия
Снимка: Исторически музей

В изпълнение на дейностите по проект „Традиционни празници при съседа“ с референтен номер CB007.2.13.188, финансиран от Европейския съюз по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Сърбия 2014-2020 самодейците от НЧ „Заря 1895“ Правец посетиха Р Сърбия. Взеха участие в ХХХV фестивал „Власинско лето“, традиционен за културния календар на община Сурдулица. Проектът подпомага традиционните фестивали и празници в трансграничния регион като „Власинско лето“ в Сурдулица, както и тези в Правец – 16 октомври – ден на града, Тодоровден – събор на Правец и др.

            Партньорите по проекта - Сдружение „Самодеен театър „Бария“, Сурдулица и НЧ „Заря 1895“, реализираха една от основните дейности – съвместен спектакъл „Приказка за нашите общи традиции – театър и музика“.

На централната сцена в центъра на град Сурдулица с пърформанс – живото изпълнение на двата състава – самодеен театър „Бария“ и ПФА „Заря“, разказаха приказката на Марко и Илона, влюбени студенти от Сурдулица и Правец. Историята бе преплетена през нашите общи традиции и представяне на нематериалното културно наследство, предадени през средствата на танца и театъра.

            Самодейците ни участваха спонтанно и в концерта на духовите оркестри на откритата сцена на брега на Власинското езеро.

            Чрез реализиране на първата инициатива по проекта се цели повишаване на осведомеността на местните общности в двете общини. Утвърждаване на възможностите за фестивален и празничен туризъм, както и изграждане на капацитет на целевите групи, бенефициентите и заинтересованите страни за запазване, популяризиране и опазване на нематериалното културно наследство по начин, който да е от полза за всички.

Мотото „От хора за хора“ е предимството на този проект.

В свободното време на спортната площадка край езерото се виеха кръшни хора - български и сръбски.

 

 

 

 

Източник: Исторически музей Правец

Галерия / 15 Снимки

Коментари

  1. Добавен от: Анонимен на 19 Юли, 17:21

    Само така, гордост българска!

  2. Добавен от: Анонимен на 20 Юли, 22:10

    In reply to by penka

    Добри са, да, нека все така продължават.

Добави нов коментар

© 2021, Правешки глас. Всички права запазени.